Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Hof: Schadevergoeding is belast

Geplaatst op: 12-06-2017, 11:44:05

Wie een schadevergoeding ontvangt op een bankrekening voor bijvoorbeeld opgelopen letsel tijdens een ongeval, kan niet het hele bedrag gebruiken voor de geleden schade. De Belastingdienst pikt ook een graantje mee.

Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam. In het hoger beroep heeft het Hof een uitspraak van de rechtbank bevestigd dat letselschadevergoeding op een bankrekening belast is als vermogen in Box 3.

In de zaak heeft iemand bezwaar gemaakt tegen een belastingaanslag van €32.574 uit inkomen uit werk en woning en €2.969 uit inkomen uit sparen en beleggen. Dit naar aanleiding van een aangifte met een bedrag van €93.350 aan bank- en spaartegoeden, hierin zijn ook letselschadevergoedingen opgenomen die de belastingplichtige heeft ontvangen na verschillende ongevallen.

Geleden schade

Deze persoon stelt dat de schadevergoedingen niet als vermogen mogen worden gezien omdat de bedragen bedoeld zijn om geleden schade en nog te lijden schade te dekken. Echter, de wet biedt geen ruimte om de schadevergoedingen buiten het inkomen uit sparen en beleggen te houden, stelt de inspecteur.

Ook de rechtbank heeft geconcludeerd dat de wet geen vrijstelling biedt voor schadevergoedingen. Het Hof bevestigt die conclusie en tekent aan dat het niet bevoegd is om te bepalen of dit redelijk is.

Bron: www.dft.nl van 8 juni 2017

Ga terug naar de vorige pagina